Eind 2018 schreef ik het stuk ‘’Timing’’. Een maand voordat ik dat stuk schreef, gaf ik een presentatie aan Team Altaïr over dit onderwerp. Deze poster (zie onderaan pagina voor verduideling tekst) plakte ik op kantoor en hangt daar tot op heden nog aan de muur. Waarom? Niet alleen is dit een van de belangrijkste les die een ondernemer moet weten, ook weet ik van mezelf dat mijn valkuil is te snel te gaan en teveel voor te lopen.
Naar aanleiding van de vragen die ik kreeg op de eerste tekst, eindelijk na 3 jaar, deel 2.
Timing dus, dat bleek uit de analyse van honderden startups dé factor die gaat over slagen en falen. Maar hoe gebruiken we deze kennis in ons voordeel? Hoe vinden we de juiste timing? Hoe lopen we niet voor én niet achter? Wat vraagt de 21e eeuw, en nog belangrijker: het post COVID-19 tijdperk van ons?
De presentatie (op het plaatje) die ik 3 jaar geleden aan het team gaf duurde 45 minuten, daarin deelde ik allerlei statistieken en data. Echter, om het stuk niet te lang te maken, volgt eerst een samenvatting. Pas daarna kan ik de hoofdvraagstukken beantwoorden. We beginnen met het denkkader: newtoniaans vs quantum. Ik ga jullie niet martelen met een uitgebreide uitleg dus ik zal het simpel zeggen. Het newtoniaanse tijdperk begon in de 18e/19e eeuw en staat voor alles wat berekenbaar is, wiskundige, linear, in hokjes verdeeld, etc. etc. Het tijdperk waarin het atheïsme opbloeide omdat we overal een antwoord op leken te hebben gevonden, en alles wat we niet wisten, dat stopten we simpelweg in een formule en daaruit kwam het antwoord voort. Het denkkader dat daarbij hoord is dus mechanisch: ontworpen, doordacht, berekend, etc. Denk daarbij aan het bedrijfsstructuur zoals wij die kennen: personeel → managment → baas. Denk aan functies: personeel voert uit, management stuurt aan, directie denkt uit. Dit is aan het uitsterven. Deze strategieën en werkwijzen zijn namelijk ook gebaseerd op een wereld die twee wereldoorlogen achter de rug hadden. Het moest wel ingedeeld zijn zoals legers waren ingedeelt: hierargisch, gestructureerd, op bevel basis, geordend, en ga zo maar door.
Een pasgeboren baby in de wetenschap is ook wel quantummechanica. Quantummechanica, ehm… hoe zeg ik dit beleefd, heeft lak aan alle wetenschappelijke regels en sommetjes. Dit is het vak dat wetenschappers keihard in het gezicht uitlachte: ‘’Dacht je dat je iets wist? Haha! Jullie zijn nog nét begonnen.’’ Quantummechanica gaat over deeltjes die doen wat ze willen, wat ze weten dat ze moeten doen, wat ze horen te doen. Quantummechanica is niet te berekenen, niet lineair maar abstract, het zijn allemaal kleine deeltjes die toch één, samenwerkend geheel zijn. Quantummechanica is mysterieus en intuïtief, het leert ons één belangrijke les: wat wij weten van de wereld en het heelal is niks, nada, noppes.
En wat doe je als je erachter komt dat alles wat je zo goed dacht te begrijpen verouderde informatie blijkt? Juist ja, je gaat door. Move on already! Het is voor de leiders in 2021+ tijd om zichzelf te herdefiniëren. Quantumbedrijven kun je niet meer in een organogram verwerken. Quantumbedrijven hebben niet meer managers zoals wij die eerst kenden. Dit zijn aanpassingen die de toekomst nu van ons vraagt. Binnenkort zal ze die gaan eisen. En als je dan geen gehoor geeft, nou… veel succes met een bedrijf runnen.
Het kopje ‘oud’ en ‘nieuw’ in mijn plaatje zijn vanzelfsprekend, die gaan over het oude denken en het nieuwe denken in het bedrijfsleven. Wat is het kapitaal van een bedrijf dat in het Quantumtijdperk leeft? Het team, zoals ik in mijn vorige stuk ook schreef: whoever fields the best team wins. Vroeger was het: degene met de grootste investeerders wint. Daarom is dé vaardigheid voor een leider in het nu: emotionele intelligentie. Dit onderwerp is zelfs zo belangrijk dat het een hele eigen stuk verdient, want 80% van ondernemen en rijkdom is psychologie. Die hebben jullie dus nog van mij tegoed. Wat de rest van poster betreft, daar kom je vast wel uit (anders kun je me altijd vragen stellen).
Nu de vraag: ‘’Wanneer is de juiste timing?’’ Hoe vind je de juiste timing voor je bedrijf? Het antwoord zal je vast niet leuk vinden, maar helaas is het toch zo: zit het uit. Doorsta economische lente, winter, zomer en herfst. Kom je niet van de grond? Doe het nog een keer. En nog een keer. En nog een keer… Niemand zei dat het makkelijk zou zijn. Wil je dit echt? Want de economische markt zal je, net als de rest van de wereld, testen op je doorzettingsvermogen en wilskracht.
Wist je dat de meesten onder alle internationale corporaties, denk dan aan de grootste zoals Disney, KFC, Coca Cola, in economische winter (aka financiële depressie) zijn ontstaan? In mijn vorige stuk schreef ik dat investeerders de eigenaren van Airbnb voor gek verklaarde: ‘’Wie gaat nou vreemden in zijn huis laten slapen?’’ Tot er een recessie aanbrak en mensen daar anders over dachten. Iedereen denkt nu dat zij geluk hebben gehad, maar niemand weet dat zij zich 5 jaar kapot hebben gewerkt en continu failliet gingen.
In de zomer van 2019 zat ik bij Robert Rolih die ons leerde over traden (niet doen, niet eens aan denken), traden met Artificial Intelligence (doen bij de juiste mensen, vermijd liever MLM tenzij je weet waar je aan begint) en aandelen inkopen (alleen doen als je weet wat je doet en het doel niet is om geld te verdienen). Op zijn scherm verscheen een plaatje.
‘’Wie weet welk bedrijf dit is?’’
‘’Amazon!’’ (Tijdens de training stond het er natuurlijk niet netjes boven).
De trainer keek even verrast op toen ik het antwoord wist; dat meisje met die hoofddoek tussen al die grijze bedrijfseigenaren?
‘’That’s right! Well done!’’, zei hij.
Stiekem was ik wel een beetje trots op mezelf (ik lieg, ik voelde me the big boss of the century), daarom springt de herinnering van Amazon’s groei plots voor mijn ogen tijdens het schrijven van dit stuk. 10 jaar lang hebben zij hun persoonlijke winter doorstaan. Toen ik in 2011 in Budapest de conferentie van Darren Hardy’s ‘’The compound effect’’ bewoonde, zei hij: ‘’Do you wanna succeed? Then be present next year, and the year thereafter, and the year thereafter… ’’ De juiste timing komt wel (in shaa Allah), echter… moet je dan wel aanwezig zijn om de vruchten ervan te plukken.
Nu hebben we het over twee zaken gehad: de shift in het maatschappelijk en economisch denkkader van ‘newtoniaans’ naar ‘quantum’ en het ‘doorzetten tot je in je persoonlijk economische lente zal bevinden en je de vruchten ervan mag plukken’. Als ik deze twee onderwerpen samenvoeg dan brengt dat mij bij het laatst onderwerp, het punt dat je altijd nodig hebt om op de toekomst te anticiperen en/of op de behoefte van de tijd in te gaan: intuïtie. Intuïtie. Intuïtie. Intuïtie! Meer dan dit kan ik het niet benadrukken. Dit is belangrijker dan alle boeken en alles aan trainingsmateriaal dat je kan volgen bij elkaar. Wat je op je opleiding leert is belangrijk, maar niet essentieel. School is en blijft een achterloper. Het valt voor 90%, als dan wel niet meer, onder het oude systeem. Ik zeg niet dat het niet werkt, integendeel; het is nog steeds allemaal nodig. Maar het werkt niet meer voor een leider die strategisch wil ondernemen. Leiderschap is hét thema van 2021+, niet kapitaal, structuur of hiërarchie.
In 2019, tijdens de zitting ‘’Ondernemersdag voor hoogbegaafden’’ ontmoette ik het geweldige mens & de ondernemerscoach Petra Hiemstra. Zij adviseerde mij 3 boeken die onderaan in het lijstje staan. Altaïr begeleiding bestond toen al 3 of 4 jaar, en toch hoefde ik nauwelijk iets aan te passen aan onze werkwijze. Hoe komt dat? Wij deden alles op gevoel; wij handelde en organiseerde naar wat goed, eerlijk en effectief voelde voor ons. Wij komen immers zelf uit de nieuwe generatie en weten dus zelf, diep van binnen, waar de mensen uit onze tijd behoefte aan hebben. Dat is zeker geen baas die ons verteld wat we doen. Daarom noemen we ons team ook een team en niet ‘medewerkers’. Wij hebben geen economische opleidingen gehad om in diens kader te treden, dus was het voor ons helemaal makkelijk om onze intuïtie te volgen. Nadat ik de boeken las had ik eindelijk taal en inzicht om te verwoorden wat wij vanaf dag 1 voor ogen hadden en tot op heden naar handelen.
Leer dus op jezelf vertrouwen en wees een fanatieke leerling (blijf dus altijd leren). Intuïtie was namelijk hét instrument waaraan Albert Einstein, Nikola Tesla hun uitvindingen/ontdekkingen aan toegeschreven, niet intelligentie of kennis. En dit geldt ook in de de ondernemerswereld.
80% van de bedrijven verdwijnen binnen de eerste 5 jaar (daarom moet je niet aan aandelen kopen beginnen als je niet weet wat je doet). Wij behoren tot de 20% die dit hebben doorstaan en zijn dankbaar aan iedereen die ons daarbij heeft geholpen en die wij mogen hebben helpen. Wij kijken ernaar uit om bij de 4% te horen die het 15 jaar houden. Zo niet, dan proberen wij het opnieuw. Falen is niet failliet gaan of moeten stoppen, falen is niet hebben geprobeerd en de rit niet uitzitten tot het uiterste.
Samengevat: het slechte nieuws is dat je een lange, hete, zware, mentaal en fysiek slopende marathon zal moeten doorstaan om de juiste timing te treffen, waarin je zal opbloeien. Het goede nieuws is dat je daarvoor geen diploma’s nodig zal hebben maar op je gevoel mag afgaan en veel moet leren EN… het zal het uiteindelijk dubbel en dwars waard zijn!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees en luistertips:
Boek: Quantemleiderschap – Danah Zohar (!)
Boek: The fifth discipline – Pete Senge (!)
Boek: New Power – Heimans & Timms
Boek: Het geheim van genialiteit – Tijn Touber.
Online les: Ludicrous Leadership – Darren Hardy (Note: kost $2000)
Nog vragen? Stuur mij (Nora el Azzouzi) of Ibrahim Alex Alves een berichtje op facebook en wij doen ons best, naarmate onze bezigheden het toelaten, je verder te helpen.
May I simply just say what a comfort to uncover an individual who actually knows what they are talking about on the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of your story. Its surprising you arent more popular because you surely possess the gift.