Mijn man haastte zich naar de pleisters terwijl ik mijn wond onder de kraan hield. Hij kwam de keuken binnen met de hele bak pleisters en zei: ‘’Dat ziet er pijnlijk uit! Je hebt zeker veel pijn?’’.

‘’Nee.’’, zei ik, ‘’Vreemd genoeg voel ik helemaal niets.’’ Ondertussen bleef ik maar door alle pleisters bloeden, de hele keukenvloer lag onder. Dus we hielden rekening met een bezoekje aan het ziekenhuis om het te laten hechten. Ik dacht dat ik misschien geen pijn voelde omdat ik door mijn zenuw heen was gegaan, maar toch bleef ik het raar vinden. Uiteindelijk ben ik gaan begrijpen waarom, dat komt straks. Als de echte bikkel die ik ben (ik lieg: workaholic), ben ik maar mijn volgende afspraak in gegaan met gaas en flink wat ducttape om mijn vinger, en verontschuldigde me nog dat ik wat later was. Na het gesprek, was mijn wond gelukkig gestopt met bloeden en wist ik dat een hechting niet nodig was, alhamdoelilah.  

Ik was niet in controle over wat er gebeurde, wel over mijn reactie: daar nam ik mijn volledige verantwoording over en deed mijn uiterste best. Vervolgens reflecteer ik: de volgende keer moet ik minder gehaast koken. Zo vergroot ik mijn locus of control en het onvermijdelijke gevolg is dat je de volgende keer positiever denkt over jouw vermogen om te gaan met vervelende gebeurtenissen die je overkomen en de bekwaamheid om die op te lossen. En wat betreft de externe Locus of Control, zaken die Allah heeft bepaald: daar heb jij goede en positieve verwachting over. In dit geval: Allah gaf mij de kans om tot de mensen te behoren over wie Zijn zegeningen neerdalen (in shaa Allah, als het geaccepteerd is). Dat is hoe ik het zie.

Maar dat was niet alles! Vanuit mijn interne Locus of Control verspreid ik deze zaak zo veel als ik kan, voor ieders profijt. Zo kon ik dit voorbeeld met een cliënt delen toen we het over de kracht van het verstand hadden. Hoe jij over iets denkt heeft een onvoorstelbaar grote invloed op de zaak. Zo had ik geen seconde pijn gevoeld. Waarom? Pijn is een beschermend signaal dat ontstaat wanneer het prefrontale cortex een beschadigende dreiging aan het lichaam constateert. Als dat zo is wordt het pijncentrum in het brein geactiveerd en het gevolg is dat je pijn voelt. Ja, pijn zit volledig in het brein. Zo werken pijnstillers ook; die verdoven het pijncentrum tijdelijk waardoor die een zwakker pijnsignaal afgeeft. De prefrontale cortex is ook het gedeelte van ons brein waarmee we de wereld interpreteren en beleven. Omdat ik bewust (dus weer de interne locus of control benutten) en vastberaden besloot dat dit iets positiefs was, want het was mijn kans om inni lillahi wa inna ilayhi radi3un te zeggen, zond het prefrontale cortex geen signaal naar het pijncentrum; het ervaarde geen dreiging omdat ik besloot dat die er niet was. Dan dat verklaart het dus. 

In al de jaren dat ik personeel heb gehad heb ik altijd de kijk gehad dat, alles wat goed gaat dankzij het personeel is, en, alles wat mis gaat de schuld van de eigenaren is (dus mijn man en ik). En dit, deed ik niet omdat ik het in een of andere stomme training heb gehad en vervolgens dacht ‘’Oh ja, zo ga ik er nu instaan.’’ Dit is letterlijk hoe wij er in stonden vanuit ons hart, vanaf dag een. Het is niets dan logisch. Als bedrijfseigenaar ben jij verantwoordelijk voor een veilige, positieve en aangename werkplek waar niemand schade loopt. Komen er klappen van buitenaf, dan vangen wij die op. Komen er aangename profijten, dan delen wij die uit. 

We hoeven niet veel woorden vuil te maken aan het jaar 2020 dat zoveel ondernemers heeft getroffen. Zelfs in het diepst van de put, toen de financiële klappen ons het hardst raakte, maakte wij ons geen seconde van de dag zorgen. Waarom? Wanneer je altijd de verantwoording bij jezelf legt, leg je dus ook de controle bij jezelf en leer je je brein dat het vinden van de oplossing ook bij jouw ligt. Op de achtergrond zoekt je brein dan alle mogelijkheden en oplossingen af (onbewust) zonder dat je er veel inspanning in steekt. Hierdoor voel je je ook veilig, want je brein is van nature ingesteld om de problemen te analyseren, maar nu leer je het naar oplossingen zoeken.

Dit klinkt nu misschien nog angstaanjagend voor sommige. Maar nogmaals, als je fundament correct is en je alles wat in je Externe Locus of Control ligt aan Allah toevertrouwt, dan is niks eng. Wanneer je de dan ook nog de verantwoording neemt, wanneer jezelf de schuld geeft (op een positieve, liefdevolle manier), vergroot je zelfvertrouwen uiteindelijk enorm.

Dit is iets wat je continu zal moeten versterken en jezelf aan herinneren. In mijn voorbeeld hierboven kon ik makkelijke praten, maar ik ben, net als jij een mens voor wie dit een zware taak blijft. Zodra de temperatuur stijgt boven de 17 graden veranderd ik in s’werelds grootste jankerd (ik heb 1% Eskimo dna en de overige 99% van mijn dna slaapt blijkbaar) en ben ik continu in gevecht met mezelf om dat de neiging om te jammeren te onderdrukken.  

Hier is een geweldige tip die geheid je leven mooier zal maken, als jij je eraan kunt houden:

  • Maak een lijst van alles wat stom is in je leven, zo uitgebreid en zo lang mogelijk. Lieg daarbij niet tegen jezelf, wees eerlijk! 

  • Zoek bij elk van deze zaken één voordeel waar je Allah dankbaar gaat zijn; wat is mogelijk de wijsheid waarmee Allah deze zaak in jouw leven heeft geplaatst?

  • Neem de verantwoording één voor één voor al deze zaken en handel ernaar ze beter te maken.  

Random voorbeeld:

  • Ik vind mijn huwelijk niet leuk.

  • Waar ben ik dankbaar voor: de kinderen die eruit zijn voortgekomen, de dingen we hebben mogen meemaken, dat we samen naar Allah streven. (Wees Allah hier vervolgens allemaal dankbaar voor en vertrouw op hetgeen dat Hij voor jou heeft uitgekozen)

  • Ik neem de volledige verantwoording voor alles wat er mis is in mijn huwelijk, aka, alles is mijn schuld. Wat kan ik nu vervolgens allemaal doen om het goed te maken? Mijn partner geeft mij nauwelijks aandacht; hoe kan ik de leukste, gezelligste en meest nuttige persoon worden zodat ik zo leuk ben dat ik het zonnetje in zijn/haar ogen ben en ik meer wordt gezien? Mijn partner is altijd chagrijnig – hoe kan ik zo aanstekelijk positief worden dat hij/zij geen keus heeft dan hierdoor beïnvloed raken? Doe je dit voor een lange tijd en verandert er niets? Dan weet je in ieder geval dat jij je uiterste best hebt gedaan en kan je met een geruster hart en schoner geweten weg gaan. Een ander voorbeeld van handelen en verantwoording nemen is: ‘’Ik weet niet precies waar het probleem ligt, misschien ben ik wel met een sociopaat getrouwd – laat me een second opinion van een professional vragen.’’ 

Heb je iets aan deze tekst gehad en wil je doneren? Download dit artikel in PDF voor €5,- op de onderstaande link. 100% van de opbrengsten geef ik weg. EN, je krijgt een bonusje tekstje

https://www.buymeacoffee.com/noraelazzouzi/e/24478

Geen paypal? Doneren kan ook op:

NL33INGB0002111213
A. Mahbub
(Vergeet niet erbij te noteren dat het een donatie is voor de Dawah!)

Stuur een mailtje naar nora_azz@hotmail.com zodat ik je de pdf met bonus kan sturen 😀