Het talencentrum bevindt zich in je linkerbrein, deze bestuurt de rechterkant van je lichaam. Doe dit even voor mij, zodat je het stuk makkelijk kan volgen: hef je rechterhand op en doe deze een aantal keer open en dicht. Deze hand is verbonden met het sprekende brein, hij zit links in je hoofd maar bestuurde deze rechterhand. Je rechterhersenhelft bestuurt de linkerkant en deze is zwijgend. Het zwijgende brein kan zijn gedachten/kennis niet conceptualiseren naar taal, maar het kan wel begrijpen. Dus stel dat je een aantal voorwerpen neerzet bij een gespleten-brein persoon, zoals in het filmpje onderaan bij de leestips, en je plaatst links (dus voor zijn zwijgende rechterbrein helft) een tekst met de opdracht: ‘’Pak het blauwe blok en geef die door aan de rechterhand (dus linkerbrein).’’, en je vervolgens aan de rechterkant een tekst plaatst met de vraag ‘’Waarom heb je de blauwe blok gepakt?’’ dan zal de persoon aan tafel, simpel gezegd, een -door het linkerbrein verzonnen- smoesje opzeggen: ‘’Want, blauw is mijn lievelingskleur!’’ 

Dit heet ook wel confabulatie, technisch gezien is het geen leugen, maar één breinhelft die missende gaten van informatie opvult met een eigen interpretatie. Dit is vooral bekend van mensen met alzheimer of een zwak geheugen; hun brein probeert net als de onze immers een logisch verhaal van het leven te maken. Zij hebben geen gespleten brein, maar het prefrontale cortex zal nog steeds gewoon interpreten wat de missende informatie is.

Terug naar het prefrontale cortex. Een aantal simpele feitjes: 
– Dit is het gedeelte van ons brein waar we mee liegen.
– En het gedeelte dat kiest tussen de leugen, de waarheid of iets daartussenin.
– Liegen kost meer hersenactiviteit dan de waarheid. Lieg je veel? Dan train je dus je prefrontale cortex en besluit hij vaker voor een leugen te kiezen
– Hersenstimulatie van dit gebied versterkt het menselijke vermogen om te liegen en misleide. 
– Mensen met dysfunctie of schade aan hun prefrontale cortex kunnen niet liegen en missen het vermogen zelfs om sarcasme te begreipen. Logisch, want als je erover nadenkt is dit eigenlijk gewoon grappend liegen.

Ik kan me voorstellen dat je nu wel denkt: oké…. Waar wil je nou precies heen met deze informatie? Ik zal je dat simpelweg uitleggen: ons brein liegt ons voor zonder dat we ons daar bewust van zijn. Je hoeft daarvoor geen gespleten brein te hebben. Dit fenomeen heeft het echter wel duidelijker aan ons gemaakt. Wanneer je ergens geen verklaring voor kan vinden, zoekt je prefrontale cortex er één. Wanneer je in gesprek een antwoord geeft op de vragen: antwoord vooral je sprekende brein, terwijl je zwijgende brein meer weet, begrijpt en voelt. Alle cliënten die ik spreek, allemaal, leven in een bepaalde mate in ontkenning, zonder dat ze het weten. Letterlijk elk mens kan hier slachtoffer van zijn, maar waarom heb ik het dan alleen over cliënten? Omdat ik alleen de psychologen rol draag als ik werk. Werk ik niet? Dan communiceer ik gewoon met je van van mens tot mens en ga ik echt niet lopen pijnzen of tussen de regels in lezen. Ben niet gek! Dat is haast een topsport. Dat is de enige plek waar ik diep graaf in de ziel, alles achter je woorden zoek, analyseer waar je daden op wijzen tegenover je woorden en alles (met vertrouwen in jou) opzettelijk betwijfel is tijdens 1:1 gesprekken waar het mijn taak is om dat te doen. Ik kan dus alleen spreken voor mensen die ik heb gesproken als hun therapeut, en natuurlijk: namens mezelf. Want ook mijn brein heeft me vaak voorgelogen, die vieze vuile…. (grapje weer).

Maar hoe omzeil je dit dan? Een simpele tip: niet gelijk antwoord geven. Wees even stil. Laat de vraag even circuleren, laat je linker- en rechterhersenhelft met elkaar discussiëren en luister dan naar je gevoel. Diep van binnen weet je namelijk wat de waarheid is, die zit, hoe cliché dat ook mag klinken, in je hart. 

Tip nummer twee: wees introspectief. Kies regelmatig momenten om even te reflecteren en naar binnen te kijken. Je lichaam is daarvoor een enorm goede boodschapper: waar voel je stress en spanning? Waar voel je pijn? Heb je een onderbuik gevoel of een zware borstkas? Wat er gaat er in je hoofd om? Etc. etc. Ik plan zelf hiervoor een vaste dag in de week, en schrijf dan alles uit + doelen om aan te werken. 

De laatste tip, en dit is helaas een niet zo simpele, is: ‘’Spreek de waarheid, of zeg op zijn minst geen leugen.’’ Dit is een van mijn favoriete uitspraken, afkomstig van een hoogleraar in de psychologie. De uitleg daarvan, in zijn woorden: ‘’If you don’t tell the truth, or if you lie, you corrupt the instinctual mechanisms that manifest themselves as meaning. So the fundamental reason to not lie is because you corrupt your own perceptions.’’

Met andere woorden: wees eerlijk in je taal, in je handelen, in je gevoelens. Hoe eerlijker je bent hoe meer het vermogen van je brein om te confabuleren (liegen) afsterft. Wees dapper door eerlijk te zijn tegen jezelf over je innerlijke pijn. Want wanneer je jezelf voorliegt, leer je brein je voor te liegen. En als dat zo is, weerhoudt het je van groeien, want het verbergt de problemen. Het maakt de wereld eng, lelijk en onrechtvaardig. Het weerhoudt je van liefdevolle relaties en emotionele intimiteit. Het houdt je weg van hetgeen dat betekenisvol is in je leven en ketend je vast aan een oppervlakkig leven van reageren in plaats anticiperen en bewust handelen. Als je brein een leugenaar is… dan zal je alleen bezig zijn met overleven en in plaats van leven. Een cliënt zei ooit: ”Ik haat het om mijn verhaal steeds te hebben moeten doen bij een nieuwe psycholoog. Ik haat het om me steeds kwetsbaar op te stellen. Maar dat is een oppofering die ik bewust maak, dit is de prijs van een gelukkig, wijs, rijk en liefdevol leven.” Wat een wijsheid!

Wat de meeste mensen nodig hebben voor deze dappere versie van eerlijkheid, is een veilig, onbeoordelende (luister)ruimte. Wie kan die voor jou bieden? Heb je hier behoefte aan en komt er niemand in je op? Check even het kopje ”extra’s” op deze site om te zien of ik nog plek heb voor 1:1 gesprekken. Anders kun je mij altijd een berichtje sturen!”

Meer leren over dit onderwerp?

 

Video: You are two – CGP Grey (!)
https://www.youtube.com/watch?v=wfYbgdo8e-8 

Boek: Gij zult niet merken – Alice Miller

Boek: The body keeps the score – Dr. Bessel van der Kolk

Artikel: The art of lying – Scientific American 

(!) = aanrader