• Op de eerste plek het idee, daar draait het natuurlijk allemaal om

  • Daarna heb je geld nodig om het op te starten dus dan komt financiering

  • Dan moet je een goed businessmodel hebben, een goed systeem en uitgewerkt bedrijfsplan

  • Dan heb je een goed team nodig om het uit te dragen

  • En, als laatst is timing van belang.

Bill Gross analyseerde alle honderd bedrijven. Hij maakte een lijstje van de vijf meest succesvolle bedrijven en van de vijf meest geflopte ideeën. Daarnaast keek hij naar 5 super succesvolle bedrijven buiten die van hem: Airbnb, Instagram, Uber, Youtube en Linkedin. En vijf externe bedrijven waar iedereen goede hoop voor had, maar die toch mislukte. Zo kregen al die bedrijven een cijfer van 1 tot 10 in de bovengenoemde categorieën. De werkelijke volgorde zal je verrassen! Ik zal deze toelichten van minst naar meest belangrijk.

4 en 5: Business model en Financiering
Deze twee voeg ik even samen, omdat ik er niet veel over te zeggen heb. Ze scoorde ook niet voor niets op de laatste plek. Daarmee wordt dus niet bedoelt dat ze niet belangrijk zijn, dit betekend dat ze een zeer kleine rol spelen in of een startup wel of niet slaagt. Een bedrijfsmodel en verdienmodel zijn wel degelijk belangrijk, echter zijn dat zaken die later wel komen. Maak je geen zorgen dat je het niet kan, je leert dit gaandeweg en in de loop der jaren zal je iemand kunnen aannemen wiens talent/achtergrond het is om dit te doen.

Veel mensen met een opleidingsachtergrond in business, beleid of economie zullen nu misschien wel heel boos worden en kritische reageren. Zij hebben geleerd dat een bedrijfsplan juist het fundament is. Vergeet niet dat je op school niet wordt opgeleid om te ondernemen, maar om te werken voor ondernemers. Als je ondernemen wil leren dan kan je dat beter leren van ondernemers. In ondernemerstraining is er zelden aandacht besteed aan het bedrijfsplan. €10.000 euro training van Tony Robbins (Business Mastery) en de exclusieve privé training van Darren Hardy waar je eerst voor moeten worden uitgenodigd (en tevens dezelfde prijs heeft) geven niet eens zoveel aandacht aan het verdienmodel.

Financiering kwam dus als als allerlaatst uit het lijstje. Geld is dus niet het probleem en al helemaal geen succesgarantie. Echter gebruiken mensen dit het vaakst als smoes om niet te beginnen. Zoals Darren Hardy, succescoach en bestsellende auteur, ook zei: ‘’Laat hetgeen dat het minst belangrijk is niet in de weg staan van hetgeen dat het meest belangrijk is.’’

3: Het idee
Deze stond op de derde plek. Ook dat is verbazingwekkend, want men zou denken dat het idee op nummer 1 hoort te staan! Hier floppen mensen vaak doordat ze twee extremen op gaan. Het idee is niet speciaal of het is overdreven futuristisch.

Wanneer je een bedrijf wil beginnen in iets waar je al een overvloedige markt van hebt, zoals kleding of haarproducten, loop je een risico. Echter, is het niet erg om bestaande ideeën te hergebruiken of te recyclen. Toen Steve Jobs de kleurrijke Imac ontwierp, was de technologie van plastic nog niet ver genoeg om gekleurd en transparant plastic zodanig te buigen om er een computer van te maken. Steve Jobs heeft hiervoor een snoepgoed winkel bezocht om te leren van het proces. Hierdoor is het hem uiteindelijk gelukt de snoepkleurige imac’s te ontwikkelen die zo kenmerkend waren voor Apple. Hij heeft dus twee dingen samengebracht die al bestonden: suikerwerk en computers. Je hoeft niet de eerste persoon te zijn met het idee. Sterker nog, als niemand het eerder heeft gedaan loop je meer risico dat je startup faalt. Statistisch gezien maken degenen die een nieuw idee hebben, maar niet de allereerste zijn, meer kans om te slagen. Dit is bijvoorbeeld het geval geweest bij youtube. Youtube was namelijk al de tweede of derde poging. Maar daar kom ik later op terug.

Denk dus goed na over je idee. Wat maakt jouw product of idee anders dan de rest van dezelfde markt? Wat maakt het beter? Welke beleving kan je eraan toevoegen? Schuw niet om van andere markten inspiratie op te doen zoals Steve Jobs dat deed met het snoepgoed!

2: Het team
Een geweldige advies dat ik ooit kreeg dat ik ooit kreeg is: ‘’Als je te snel gaat, loopt niemand met je mee.’’ Die sloeg bij mij in als de donderslag. Want ik weet hoe belangrijk een team is! Dit kwam ook naar voren uit het onderzoek van meneer Gross, de tweede belangrijkste succesfactor is het team. Daarom schreef ik op kantoor deze geweldige quote van Darren Hardy op het whiteboard: ‘’Whoever fields the best team, wins’’ oftewel: ‘’Degene die het beste team inzet, wint!’’

Mark Zuckerberg noemt dit ook het geheim van zijn succes: hij neemt mensen aan die beter zijn dan hij in wat hij doet! Als jij het best ben in wie jij bent (waarschijnlijk zou dat als ondernemer dan leiderschap zijn), hoef je alleen mensen te vinden die het best zijn in hun veld en die op de juiste plek zetten. De meeste bedrijfseigenaren denken dat ze alles moeten kunnen, of alles moeten begrijpen. Dat is niet waar. Ik ben zo slecht in administratieve zaken, dat ik zelfs fouten maken als ik basale formulieren moet invullen. Ja, dan word ik bijvoorbeeld boos opgebeld door de bezorger omdat ik in plaats van mijn adres, mijn achternaam nog een tweede keer heb ingevuld. Maar dit benadrukt alleen waarom een bedrijf runnen zoveel karakter vergt, je hebt mensen NODIG. Daarom moet je nu leren goed voor ze te zijn, goed te communiceren en eerlijk te zijn. Deel je succes met je team want je kan ze niet missen! Daarmee bedoel ik: dit is je belangrijkste investering, wees niet gierig naar je personeel.

Timing: de winnende factor
Yes! De titel zei het al. This is what we came for. Ik houd niet van die clickbait-dingen, ik ben liever transparant en open. Vandaar de spoiler in de titel :). Verrassend genoeg was timing de factor die constant naar bovenkwam als de deal breaker. Maar als je nu goed kijkt naar de laatste twee punten (het team en het idee) dan zie je de hint al: timing speelde hierbij ook al een grote rol als onderliggende factor.

Airbnb kreeg geen financiering van investeerders, niemand geloofde in het idee. Maar toch is het bedrijf enorm succesvol geworden en binnen een mum van tijd internationaal gegaan. De investeerders weigerden met argumenten als: ‘’Niemand gaat toch vreemden in zijn huis laten slapen?’’ Echter dachten mensen daar wel anders over tijdens de recessie. Airbnb is in een tijd gestart dat veel mensen nou eenmaal extra geld nodig hadden. Ook voor de gasten werden hotels te duur. Hetzelfde geld voor uber: er ontstond een crisis in de taxi industrie. Toen ik laatst in een Uber reed vertelde de chauffeur dat hij al 20 jaar als taxichauffeur werkt. Uber is aan de ene kant zijn concurrent maar tegelijkertijd heeft Uber hem ook gered van de werkloosheid die er opeens ontstond. Nog een beter voorbeeld: youtube (hier zou ik al op terugkomen). Het idee bestond namelijk al, maar het was net te vroeg. Computers waren nog niet zo geavanceerd en als mensen filmpjes wilde kijken moesten ze handmatig codes invoeren. Dat bedrijf is gefaald. En toen, net nadat de technologie genoeg gevorderd was om filmpjes te kijken met een klik, was daar youtube!

Daarom zijn er twee voornamelijke risicofactoren: de voorloper en de laatkomer. Laten we beginnen met de laatkomer, want deze komt het meeste voor. Dat het niet zo slim is om een bakkerij te openen in straat waar je er al 600 op een rij hebt is vanzelfsprekend. Althans, dat zou je denken. Want het is blijkbaar niet hoe de meeste mensen denken. Die denken eerder: ‘’Ah, als het deze 600 bakkerijen in de broodstraat is gelukt om rond te komen, dan moet het mij ook wel lukken als ik er 601ste ben. Ja, misschien kan je rondkomen, met moeite. Maar echt knallen zul je niet. Tenzij je echt met iets vernieuwends komt. Maar er is hoop! Denk goed na over wat jou onderscheid van al die anderen die het doen en benadruk dat. Keer hiervoor ook even terug naar wat ik schreef bij ‘het idee’.

Dan is er ook een kleine groep mensen die ver in de toekomst leven. Onder deze risico categorie val ik ook. Wanneer je met iets super innovatiefs komt, is de kans groot dat mensen het nog niet begrijpen. Het pijnlijke is dan dat 10 jaar later, als jij je verlies al bent vergeten, iemand anders de lucht in schiet met dat idee. Denk daarom goed na en vraag je af of de wereld klaar is voor jouw idee. Ik zit zelf in de zorg en werk met een hulpvraag die eigenlijk nu pas aan het ontstaan is in de maatschappij. Dat betekend dus uitzitten en blijven bestaan, misschien kan ik over 10 jaar pas aan de slag met hetgeen waar ik nu zo graag mee wil werken.

Toen Napoleon Hill rondom 1920 aan zijn mentor vertelde dat hij graag de eerste wilde zijn die over individueel succes wilde schrijven, antwoordde zijn mentor dat er over ongeveer honderd jaar een zeer grote maatschappelijke behoefte voor zijn onderwerp zal zijn. In 2015 was zijn boek ‘’denk groot en word rijk’’ meer dan 20 miljoen keer verkocht! We zijn geen waarzeggers! Echter, als je goed observeert en op patronen let kun je dingen zien aankomen. Voor de voorlopers een tip: wat je ziet aankomen, komt vaak veel later dan je denkt. Als je een recessie ziet aankomen en denkt dat deze er over 3 jaar zal zijn, maak er gerust 15 jaar van. Een kenmerk van voorlopers is niet voor niets dat ze met alles te snel zijn hè ;).

De allerbelangrijkste factor in succes is dus timing. Laat dat nou het enige zijn waar we weinig controle over hebben, daarom is hetgeen dat overblijft vertrouwen te hebben dat alles loopt in jouw voordeel. Vertrouw op het proces. Dit is iets wat je voor de rest van je leven en carrière zal moeten leren onderhouden. Vertrouw op het process. We kunnen niet in de toekomst kijken. En toch heb ik heel wat te delen over de aannemelijke toekomst van de rol van de consumenten en ondernemers. Maar die komt een andere keer :).